Pszichiátria

"Ha fáj valami keresd azoknak az embereknek a közelségét, akik szeretnek és akik elviselik a fájdalmadat anélkül, hogy ítélkeznének vagy tanácsot adnának. Ahogy múlik az idő, egyre kevésbé fogsz a tegnap után sóvárogni, és egyre inkább odafigyelsz arra, hogy a ma mit nyújt."

Daniel Gottlieb

 

Kastély

 

Bemutatkozás

Somogy megye déli részén a magyar-horvát határszélen Csurgó és Nagyatád között található Berzence nagyközség. Ezen a településen működik intézményünk a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon. Otthonunk Berzencén két egységből áll, a 120 férőhelyes pszichiátriai és a 120 férőhelyes idősek otthona részlegekből.

Pszichiátriai részlegünk a falu központjában a volt Festetics vadászkastélyban működik. A kastélyt gyönyörű park veszi körül, amely kellemes környezetet , jó közérzetet és levegőt nyújt lakóink számára.

Az intézetben 1956 óta folyik szociális szakellátás. Saját konyhával rendelkezünk, lakóinknak napi háromszori étkezést biztosítunk igény szerint, illetve orvosi javaslatra diétás és pépes étkeztetést.

Mosodánk korszerű ipari gépekkel van felszerelve, itt végezzük a textíliák tisztítását, vasalását.

Az intézet lakói

Pszichiátria betegek, akik az ellátást igénybevételkor nem veszélyeztető állapotúak, akik gyógyintézeti kezelést nem igényelnek és egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmaguk ellátásra segítség nélkül nem képesek. Ebben nyújtunk segítséget 100 fő női és 20 fő férfi betegünknek.

Egészségügyi ellátás

Otthonunk gondozási-ápolási és a szociális otthonban elvégezhető egészségügyi tevékenységet lát el napi 24 órában. Intézményünk szakápolói munkáját segíti, a lakók egészségügyi állapotát folyamatosan ellenőrzi háziorvosunk. Pszichiáter hetente rendel intézetünkben.

Gondoskodunk az 1/2000 Sz.Cs.M. rendeletben meghatározott gyógyszerellátásról, gyógyászati segédeszközökről és nem feledkezünk meg az egészségmegőrzést szolgáló felvilágosításról sem.

Mentálhigiénés ellátás

A gondozási és ápolási munka mellett a magas színvonalú mentálhigiénés ellátást jól képzett mentálhigiénés munkatársak szervezik. Munkájukat egyénre szabott, valamint csoportos foglalkoztatási terv alapján végzik.

Célunk:

 • az ellátottak szabadidejének változatossá tétele
 • hasznos, tartalmas időtöltés megszervezése
 • az ellátottak társas kapcsolatainak fejlesztése
 • segítségnyújtás konfliktusok kezelésében.

A mentálhigiénés csoport tagjai kis és nagycsoportos foglalkozásokat tartanak, valamint egyéni beszélgetésekkel segítik a közösségi életet.

Különböző csoportok működnek heti rendszerességgel, így mindenki megtalálhatja a számára legkellemesebb elfoglaltságot a

 • manualitást fejlesztő foglalkozásokon
 • játékos foglalkozásokon
 • tánc és színjátszó csoportban
 • az állóképességet őrző torna foglalkozásokon.

Azok az ellátottak, akik képességeik alapján munkaviszonyban foglalkoztathatók, lehetőséget biztosítunk az intézet területén fejlesztő-felkészítő munkában való részvételre.

Több alkalommal szerveztünk lakóink részére különböző képzéseket, tanfolyamokat. Így szerezte meg több lakónk a parkgondozói bizonyítványt. Ők segédkeznek a park és virágágyak szépítésében. A mézeskalács készítő tanfolyamon résztvevők ünnepekre készítik a finom, illatos süteményeket. A gyékény és csuhéj készítők pedig gyönyörű dísztárgyakat készítenek.

Szabadidős tevékenységek

Az intézeti élettel járó feszültségeket enyhítik a nyári táborozások, országjáró kirándulások, különböző rendezvényeken, ünnepeken, bálokon való részvétel.

A szabadidős tevékenységnél is mindig figyelembe vesszük a lakók igényeit, kéréseiket, kiegészítve az általunk ajánlott szórakozási lehetőségekkel.

Ezek a közösségi szabadidős programok nagymértékben hozzájárulnak lakóink pszichés állapotának javításához, valamint színesítik életüket.

Amit még kínálni tudunk

Az intézeten belül igénybe vehető:

 • mozgó bolti
 • fodrászati szolgáltatások
 • a párkapcsolatban élők igénybe vehetik az "intim" szobát.

 

"Az igaz, alázatos minden teremtménnyel együtt érez és mindenkinek ismeri s tiszteli erényeit. S mert semmit és senkit nem becsmérel le, érzi, hogy mindenkinek megvan a maga rejtett értéke. Semmi és senki sincs, ami vagy aki ne volna szükséges e világon. Minden léleknek megvan a maga becse, a maga méze, melyet másban meg nem találni, épp ezért mindenki szeretetre érdemes."

Alexy Elza