Foglalkoztatás a pszichiátriai részlegen

Foglakoztatás a pszichoszociálisan sérült lakók számára nyújtott támogatott lakhatásban

 

A támogatott lakhatásban Berzence nagyközségben 10 családi házban, illetve apartmanházban él 120 fő lakó. Az ellátottak zöme, támaszkodva megmaradt képességeire részt vesz valamilyen típusú foglalkoztatásban.

 

A lakók segítenek betegtársaik gondozásában, ápolásában.

Takarítanak, bevásárolnak, segédkeznek a háztartások vitelében.

A kertészkedést kedvelők ápolják udvaraikat, kiskertjeiket, virágokat nevelnek, zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek. A fejlesztő foglalkoztatásban résztvevők rendszeresen szépítik, csinosítják a Szociális Szolgáltató Központ ingatlanát, környezetét.


A szórakozni vágyó lakóknak a rendezvények és közösségi tevékenységek széles skáláját kínáljuk, de részt vehetnek a település eseményein, látogathatják a közművelődési intézményeket is.

Rendszeresen túrázunk a falu környékére, autóbuszos országjáró kirándulásokat szervezünk, és rendszeres résztvevői vagyunk a sziágyi erdei iskolában rendezett többnapos táborozásoknak is.
Évente több alkalommal szervezünk táncmulatságokat az otthon lakói, műsoros előadásokat valamennyi berzencei érdeklődő részére.

 

A kézügyességgel rendelkező lakók a Szociális Szolgáltató Központban a nappali ellátás keretén belül alkothatnak.


Évente meghirdetjük az ”Őszikék” című versíró pályázatot Somogy vármegye szociális otthonaiban lakók részére. A verseket minden évben, egy kiadványban is megjelentetjük.

 

A hívő lakók a nagyközség templomaiban is gyakorolhatják vallásukat.


Már nagyon hosszú idő óta azon fáradozunk, hogy a felsorolt foglalkoztatási ágak mellé olyan alternatív munka jellegű foglalkoztatást is biztosítsunk, amelyben a résztvevő lakók munkaszerződéssel kereső tevékenységet folytathatnak.

 

Próbálkozásainkat siker koronázta, jelenleg közel 50 fő dolgozik, akiknek a munkát a Védett Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. és az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja.