Foglalkoztatás a pszichiátriai részlegen

Foglakoztatás a pszichiátriai részlegen

 

A részleg 120 férőhelyes. A betegek zöme, támaszkodva megmaradt képességeire részt vesz valamilyen típusú foglalkoztatásban.

A lakók segítenek betegtársaik gondozásában, ápolásában, a mindennapi tevékenységekben:

 

takarítanak, bevásárolnak, segédkeznek a konyhaüzemben az ételek előkészítésében, a terítésben, a tálalásban, a leszedésben, segédkeznek a szennyes ruha összegyűjtésében, mosásában, szárításában, vasalásában, szállításában.


A kiskerti munkákat kedvelők dolgoznak a kertészetben, ahol zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek, virágokat, nevelnek. A lakók egy része rendszeresen szépíti csinosítja az intézet parkjait.


A szórakozni vágyó betegeknek a rendezvények és közösségi tevékenységek széles skáláját kínáljuk.

Rendszeresen gyalogtúrázunk a falu környékére, autóbuszos országjáró kirándulásokat szervezünk, és rendszeres résztvevői vagyunk a sziágyi erdei iskolában rendezett többnapos táborozásoknak is, melyet a tabi társintézménnyel közösen szervezünk.


Évente több alkalommal szervezünk táncmulatságokat, műsoros előadásokat az otthon lakói részére.

A művészetek kedvelői a kreatív művészeti műhelyben alkothatnak. Lehetőséget teremtünk a kézimunkázásra, szövésre, horgolásra, rafiázásra, festésre, agyagozásra és más kézműves foglalkozásokra.


Évente bemutatkozunk munkáinkkal kiállításokon. Somogy megyében önálló kiállításunk volt Barcson, Berzencén, Csurgón, Kaposváron, Marcaliban, Tabon, Nagyatádon. Gyűjteményes kiállításokon vettünk részt Budapesten, Gödöllőn, Kalocsán, Szegeden és Zalaegerszegen.


Színjátszó és tánccsoportunk állandó szereplője az intézmény és a nagyközség műsorainak.


Irodalmi körünk alkotóinak versei a ”Berzencei Határszél” című helyi lapban jelennek meg.


Évente meghirdetjük az ”Őszikék” című versíró pályázatot Somogy megye szociális otthonaiban lakók részére. A verseket minden évben, egy kiadványban is megjelentetjük.

A hívő lakók a nemrég felépült és a nagyközség templomaiban gyakorolhatják vallásukat.


Már nagyon hosszú idő óta azon fáradoztunk, hogy a felsorolt foglalkoztatási ágak mellé olyan alternatív munka jellegű foglalkoztatást is biztosítsunk, amelyben a résztvevő betegek munkaszerződéssel kereső tevékenységet folytathatnak.

Próbálkozásainkat siker koronázta, 2004. februárjában megindult a munka az intézményben. Jelenleg 26 fő dolgozik, akiknek a munkát a budapesti FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja. A munka pedig: hasznos anyag kinyerés, tömegcikkek csomagolása.


A Somogy Megyei Munkaügyi Központ anyagi segítségével 2004. tavaszán alakítottuk ki az új foglalkoztatót. A foglalkoztató a munka mellett lehetőséget teremt más típusú tevékenységhez is.

A konyhasarokban a hölgyek visszaidézhetik a hazai ízeket, főzőcskézhetnek, a kézműves sarokban agyagozhatnak, korongozhatnak.

Számítógépes foglalkoztatónkat három magyarországi bank segítségével alakítottuk ki, ahol a betegek és a dolgozók kedvükre szörfözhetnek a világhálón, intézhetik ügyeiket.


A “kuckóban” lehetőség nyílik az egyének esetkezelésre és a csoportos szocioterápiás foglalkozásokra is.