Barcsi Gyermekotthon

 

Telephelyünk 4 hektáros park területén helyezkedik el. A kastélyt gróf Széchenyi Imre építtette az 1870-es években.  1924-ben az akkor alakuló Magyar - Jugoszláv Gabona- és Terménykereskedelmi Rt. – Barcs igazgatója költözött az épületbe. A főszárny építése 1924-1925 között történhetett Deák Horváth Dénes megrendelésére, aki Széchenyi Lea grófnő férje volt. 1944-ig lakásként szolgált az épület.

 

 

A kastélyt a 2. világháború után állami tulajdonba vették. 1948-ban az épületből szemészeti kórházat, majd később szülőotthont hoztak létre.

A 80-as évek elején Somogy megyének égető problémájává vált a fiatalkorú fogyatékos gyermekek elhelyezése és ellátása, ezért Somogy Megye Tanácsa egy egészségügyi gyermekotthont hozott létre, amely 1984-ben nyitotta meg kapuit.

A főépületet 3 ápolási egység veszi körül, 120 fő lakó ápolását-gondozását, mentálhigiénés ellátását biztosítjuk. Az ápolási egységekben a normalizált életfeltételek megteremtésére törekszünk.

Lakóink számára 5 éves korig a korai fejlesztést, 5 – 6 éves kor között a fejlesztő nevelést a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Barcsi Tagintézménye látja el.

A súlyosan – halmozottan fogyatékos tankötelezett gyermekeink fejlesztő iskolai oktatását a Szivárvány EGYMI – Barcs – végzi az intézményünk területén erre a célra kialakított épületben. A gyermekek életkora, képességeik alapján további optimális fejlődésük elősegítése érdekében lehetőséget biztosítunk a mindennapi gyógypedagógiai óvodába, illetve foglalkoztató iskolába való kijárásra.

Intézményünk felnőtt lakói számára mentálhigiénés ellátást biztosítunk. A mentálhigiénés csoport munkájának szakmai alapját az Egyéni Fejlesztési Tervben lefektetett célok és feladatok iránya határozza meg. A fejlesztő foglalkozások egyéni és kiscsoportos formában, mindig a személy megismerése alapján korlátainak figyelembe vételével, de a pozitívumaira, erősségeire támaszkodva folynak.

A szabadidő szervezése fontos része a mentálhigiénés ellátásnak. A szabadidő kulturált, hasznos, élményt adó eltöltéséhez folyamatosan bővülő feltételeket teremt intézményünk.