Kastélykiváltással kapcsolatos kérdések

Kastélykiváltás Berzencén

 

Egymilliárd forint értékű fejlesztés kezdődött Berzencén a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon pszichiátriai részlegében. A beruházás célja, hogy a támogatott lakhatással, mint új szociális szolgáltatással segítsék a gondozottak helyi társadalmi beilleszkedését.

 

A „Kastélykiváltás Berzencén” című, TIOP-3.4.1.A-11/1-2012-0004 kódszámú projekt egy olyan átfogó létesítmény- és szolgáltatás-modernizációs beruházást jelent, amely szorosan illeszkedik a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon szakmai stratégiai fejlesztési programjába. Az integrált intézmény jelenleg a székhelyén kívül még három telephelyen, (Berzence, Barcs, Drávatamási) összesen ötszáztíz férőhelyen nyújt bentlakásos elhelyezést időskorúaknak, fogyatékossággal élő és pszichoszociálisan sérült felnőtteknek, valamint halmozottan fogyatékos gyermekeknek. Berzencén a volt Festetics kastélyban működő pszichiátriai részleg 120 lakóját érinti a kitagolás.

 

Egy, a Somogy Megyei Önkormányzat által készített korábbi jelentés megállapította, hogy a kastély infrastruktúrája teljesen elhasználódott, a berendezések elavultak, óriási a zsúfoltság, így időszerűvé vált a kastély kiváltása. Az elmúlt időszakban a kiváltást támogató pályázat kidolgozása, benyújtása, a tervezés, a lakó és szolgáltató ingatlanok beszerzése, a lakók és dolgozók felkészítése és a helyi lakosság érzékenyítése zajlott.

 

Várhatóan 2015 őszéig megépül három db 6 férőhelyes és hat db 12 férőhelyes családi ház, egy 30 férőhelyes apartman ház és a szociális szolgáltató központ. Ezek a lakó és szolgáltató egységek biztosítják a támogatott lakhatáshoz szükséges tárgyi feltételeket.

 

A támogatott lakhatás, mint szociális szolgáltatás lényege, hogy a kastély lakói a projekt lezárását követően a helyi települési közösségbe integráltan tudják élni az életüket, vagyis a lakhatás és a szociális szolgáltatások színterei külön válnak. Minden lakó a személyes támogatási szükségletéhez mérten kapja meg a személyre szabott segítséget a szociális szakemberektől, illetve a lakókörnyezettől.

 

A program sikerét nagyban elősegíti a berzencei lakosok befogadó és támogató hozzáállása, valamint az otthonban dolgozó szakemberek magas színvonalú új típusú, segítő - támogató szemléleten alapuló munkája. Berzence nagyközségnek érdeke, hogy a beruházás helyben valósuljon meg, mert a szociális otthon a település, sőt, a csurgói járás egyik legnagyobb munkaadója, mely számos család megélhetését biztosítja.

 

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Somogy Megyei Kirendeltség

Kaposvár

 

 

 

Amennyiben kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!