Land Art és fotográfia

Címkék: Legfrisebb hírek

Képességfejlesztés a művészet eszközeivel - Land Art és fotográfia Drávatamásiban.

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon a Fenntartható Örökség és Környezet Közhasznú Egyesülettel (FÖKKE) együttműködve új művészetterápiás programot honosít meg Drávakastély szociális otthoni telephelyén, Bernáth Alexander programfelelős vezetésével.

 

E képességfejlesztő program középpontjában a fogyatékkal élő emberek képességfejlesztése áll. Az egyesület célja, hogy az egyesület által kidolgozott fejlesztő módszerrel lehetőséget teremtsenek a fogyatékkal élők érzelmeinek és gondolatainak a művészetek által való kifejezésére és ezek hatékony gyakorlására.

 

A Land Art egy nemzetközileg elismerten hatékony és élményalapú alkotóművészeti módszer a képességfejlesztés és az önkifejezés területén. A természet és az életéri környezet eszközeivel alkotó közösségi munka, és a képzés alatt létrejövő alkotásokat együttesen dokumentáló fotográfiai tevékenység, gazdagítja a fogyatékkal élők személyiségét, fejleszti, tágítja érzelmi és gondolati fejlődésüket, ezáltal javítja életminőségüket.

 

A képességfejlesztő program sikerrel zajlott le Drávatamásiban.

 

A négy napos feladatkörön a résztvevők nagy szívvel és még nagyobb lelkesedéssel vettek részt. Nagyon sok szép és színvonalas munka született, és külön öröm számunkra, hogy még azok is megnyíltak és felpörögtek az aktív résztvevői és alkotói szintig, akik kezdetben még rezerváltak, tartózkodók és visszafogottak voltak.

Rendkívül jó csapatszellemet sikerült kialakítani úgy a tizenhat résztvevő, mint az egyes alkotói csoportok között: egymás gyakorlati segítése, kiegészítése javaslatokkal, ötleteléssel, buzdításokkal végig kísérte az együttlét intenzív napjait.

 

A FÖKKE egyesület 2008 nyarán alakult meg, a Somogy megyei Bélaváron. Működési területük és tevékenységük országos és határon átnyúló, emellett hangsúlyozottan kívánnak foglalkozni a Dráva-menti régió hátrányos helyzetű kistelepüléseivel, és folyamatosan építik a horvátországi szórványmagyarság szervezeteivel az együttműködésüket.

A FÖKKE célkitűzései és programjai között kiemelt szerepet kapnak a vizuális szemléletformáló és képességfejlesztő feladatok, valamint az ismeretterjesztés.

 

 

10. Ko-lyo-k dino-.jpeg13. Alkoto-i megbesze-le-s.jpeg16. Eso-ben.jpeg29. Csoportke-p 2.jpeg4. Be-kejel e-s vira-go-ra.jpeg7. A leve-l ember.jpeg

 

 

©Fotóképek: Bernáth Alexander

FÖKKE egyesület