Családi nap az idős otthonban

Címkék: Legfrisebb hírek

Családi nap az idős otthonban

A hitünket őrizni kell, mert a hitünk megőrzött bennünket. – Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondta ezt szombaton a berzencei Szeretet Szociális Otthonban rendezett családi napon, amelyre az ellátottak hozzátartozóit is meghívták.

A hajdani lőszerraktár helyén épült, tizenöt éve felszentelt ökumenikus kápolna előtt rendezett találkozó közös áhítattal kezdődött. Szászfalvi Lászlóné, csurgói református lelkész, aki rendszeresen viszi az örömhírt az otthonlakók közé, az istenkapcsolat mélyítésére, az általa kapott védelemre és békére hívta fel a figyelmet, s arra buzdított: minél többször hangozzanak el Péter apostol szavai: Uram, jó nekünk itt lennünk. Györgyi Zsolt, csurgói evangélikus lelkész az Úrral való párbeszéd jelentőségét emelte ki, hiszen a Teremtőt tegező formában is megszólíthatjuk. Lőrincz Sándor vezető főtanácsos a fenntartó nevében szólt. Mint mondta: örül, hogy a kápolnát használják az otthon lakói, hiszen itt az istenkereső ember találkozhat az emberkereső Istennel. Elhangzott: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy megyei Kirendeltsége sokat tesz az ellátottak lelki gondozása terén is. Berzencén különösen a Hit évét követően egyre több lelkiségi program zajlott, és a közelmúltban elhunyt Jókai Anna, Kossuth-nagydíjas író, a kastélykiváltás patrónusa is többször megfordult e településen, hogy reményt és vigaszt adjon. Ellátottaknak és munkatársaknak, hiszen mindannyiunknak erősödnie kell. Erre kiváló alkalom az Istennel való találkozás, amelynek statisztikai öröme nem mérhető. Szászfalvi László országgyűlési képviselő beszédében hálaadásra biztatta a jelenlévőket, és köszönetet mondott mindazoknak, akik megálmodták a kápolnát, amely az intézmény ékessége, és elcsendesedésre, lelki feltöltődésre inspirál.

Szőke József igazgató a Szeretet temploma építésének körülményeiről, a jelentős társadalmi összefogásról beszélt, s arról szólt, hogy a lakók lelkigondozás iránti igénye élő valóság. A kápolnában rendszeresek az egyházi és a világi események, amelyek lelki muníciót adnak az otthonlakóknak, gondozóknak. A családi napon elhangzott néhány, másfél évtizede írt üzenet a harmadik évezred emberének. A levélrészletek és versek – amelyeket ellátottak és munkatársak olvastak fel –, békéről, szeretetről, reményről, emberségről szóltak. Fontos kulcsszavak ezek, amelyből bátran építkezhetünk. Szép gesztus volt, hogy a családi napon a tabi szociális otthon lakói és munkatársai is bemutatkoztak. A gitár- és énekszó, s az alkotó és romboló, szerető és eltaszító kézről szóló produkció még közelebb emelte az embert az éghez.

Ebéd után a berzencei karitász csoport, a Borostyán Nyugdíjasklub és a helyi színjátszókör szórakoztatta a családi nap résztvevőit.

Csaldi_nap_0005 (1).jpgCsaldi_nap_0015.jpgCsaldi_nap_0021.jpgCsaldi_nap_0025.jpgCsaldi_nap_0038 (1).jpgCsaldi_nap_0038.jpgCsaldi_nap_0044.jpg