5 éves a "Nefelejcs" Otthon Berzencén

Címkék: Legfrisebb hírek

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Nefelejcs részlege 2009.06.16-n került átadásra. A részlegen demens emberek ápolását- gondozását végzik.

5 éves a „ Nefelejcs” Otthon Berzencén

Az öregkor leggyakoribb mentális betegsége a demencia, (ismertebb nevén az időskori elbutulás). Az ebben a betegségben szenvedő idős emberek speciális problémát jelentenek a diagnózis felállítása, a terápia és az ellátás szempontjából is.

A betegség folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára, a gondolkodásra, a viselkedésre és az érzelmekre.

A demencia formái és leggyakoribb okai:

A demenciának több mint 100 fajtája létezik, a leggyakoribbak:

  • az Alzheimer-kór, ami az esetek 50-60%-áért felelős, és az agyszövet kóros elváltozása okozza,
  • a vasculárisdemencia a második leggyakoribb ok, amely vérkeringési agyi kórfolyamat következménye, amelyet stroke-okból (szélütésekből) származó agykárosodás okoz,
  • a frontotemporálisdemencia (más néven Pick-betegség) az agy homloklebenyében végbemenő agyszövet károsodás miatt alakul ki.

A demencia  tünetei:

  • memóriazavar,
  • nehézségek a mindennapi tevékenységekben (pl. nem tudja, hogy milyen sorrendben vegye fel a ruháit),
  • a nyelvi kifejezőkészség zavarai (egyszerű szavakat elfelejt), emiatt az írása és a beszéde nehezen érthetővé válik,
  • időbeli és térbeli tájékozódási zavar,
  • hibás vagy csökkent ítélőképesség,
  • a figyelem hanyatlása,
  • tárgyak rossz helyre tétele (pl. vasalót a hűtőszekrénybe),
  • hangulati, vagy viselkedésbeli változás,
  • személyiségváltozás (gyanakvóvá, ingerlékennyé, közömbössé, szorongóvá és izgatottá válhat),
  • a kezdeményezőkészség elvesztése (a beteg passzívvá válhat, elveszti érdeklődését korábbi hobbija iránt).

Az emlékezőképesség, valamint a tanulási és döntési képesség csökkenése azt eredményezi, hogy mások segítsége nélkül a betegek nem képesek önmagukat ellátni, cselekvéseiket értelmesen irányítani. A demenciában szenvedő betegek a betegségükből adódóan kiszolgáltatottak.

A demenciához vezető folyamat lassú, de könyörtelen, az egész betegség akár 10-15 évig is eltarthat. Szomorú, de a szakorvos sem tehet mást, mint felállítja a diagnózist és a háziorvoshoz irányítja vissza a beteget.

 

A szociális szolgáltatások jelenlegi keretei nem tudnak elegendő segítséget nyújtani ahhoz, hogy a demens beteget évekig, élete végéig lehessen otthon ápolni. Így a legtöbb esetben a családok idejekorán, csupán jobb megoldás hiányában választják a végleges szociális otthoni elhelyezést.

Az idősotthonok ellátottai között évről évre növekszik a demens lakók száma, ennek a betegségnek ugyanis az egyik ismert rizikófaktora az előrehaladott életkor. Ezért az otthonok dolgozói nap, mint nap szembesülnek a demens idős ember ápolásának-gondozásának sajátos problémáival.

A mentális hanyatlás előrehaladásával, illetve, amikor az idős ember már önmaga ellátására képtelen, a beteg környezete számára erős megterhelést jelent a hozzátartozó gondozása. Az idősek otthonában a demens lakót, speciális gondozási részlegben szükséges elhelyezni.

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon „Nefelejcs” részlege 2009. június 16-án került átadásra, ahol 30 fő demens embernek olyan életkörülményeket tudunk biztosítani, amely csökkenti az elkóborlás veszélyét, biztosított az akadálymentes közlekedés, csendes, nyugodt, családias a légkör, az inger gazdag környezet képes a megmaradt képességeket, emlékezetet aktivizálni.

A demens részlegben az, a személy helyezhető el, akinél szakorvos a demencia középsúlyos vagy súlyos stádiumát állapította meg, az állapotának megfelelő speciális ellátása a normál ellátást nyújtó részlegben nem oldható meg, betegsége következtében önálló életvitelre nem képes, térbeli, időbeli és saját helyzetére vonatkozó tájékozódó képessége jelentősen romlott, veszélyeztető helyzetbe kerülhet, önmaga és környezete számára magatartása veszélyeztetővé válhat, intenzív ápolása-gondozása szükséges, fokozott felügyeletre szorul.

 

A szakmai munka végzése során az ember központú ápolásra helyezzük a hangsúlyt, melynek célja, hogy a betegséggel küzdő jól érezze magát, önbecsülését megőrizhesse, napjait tevékenyen tölthesse, amelyek örömet nyújtanak számára.

 

Mottónk: „Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.”

 

Büszkék vagyunk arra, hogy hosszú, kitartó munka után az otthonunkat választó embereknek biztosítani tudjuk a biztonságos és szép környezetet, a „védett szabadságot” amelyben lakóink jól érzik magukat.

Higgyük el a demens emberek nem tehetnek a betegségükről, és az azzal járó, mások számára is terhes állapotukról. Bárki válhat demens beteggé: mi magunk is juthatunk erre a sorsra.

 

„ Ha hibás is a beteg ember logikája, attól még lehet igaza, és megérdemli a tiszteletet.”

 

Minden hozzánk fordulónak szívesen adunk segítséget és felvilágosítást, a demens emberek ápolásával gondozásával kapcsolatosan. Szeretettel várjuk az időseket, a hozzátartozókat egy személyes látogatásra azért, hogy megkönnyítsük a sokszor nagyon nehéz döntést.

 

Gorjánné Pápics Edit

igazgató-helyettes

Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon

NefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcsNefelejcs